Wat moet je weten over de kraamzorg in Nederland?

luiers kopen

De kraamzorg waarvan sprake is in Nederland is eigenlijk uniek in de wereld. In geen enkel ander land is het dan ook zo dat je tijdens de eerste dagen na de bevalling een beroep kan doen op de diensten van een persoonlijke kraamverzorgster. Deze persoon biedt ondersteuning bij verschillende taken. Bovendien spreekt het voor zich dat deze persoon ook het meest ideale aanspreekpunt is met betrekking tot de verzorging van je baby. Zou je graag meer te weten willen komen over de kraamzorg waar je in Nederland een beroep op kan doen? Dan moet je vooral even verder lezen!

Opvolging van de gezondheid van jou en je baby 

Tijdens de zogenaamde kraamtijd is de kraamverzorgende verantwoordelijk voor het controleren van de gezondheid van niet alleen je baby, maar ook van jou als moeder. Enkele zaken die ze doet zijn: 

  • Het opnemen van de temperatuur; 
  • Het nakijken van de hechtingen; 
  • De hoeveelheid bloedverlies controleren; 

Bovendien kan de kraamverzorgende je eveneens helpen met het douchen en aankleden wanneer je daar behoeften aan hebt. Het spreekt voor zich dat er niet alleen bij jou als moeder verschillende controles worden uitgevoerd. Dat geldt ook voor de baby. Zo zal ze hem bijvoorbeeld wegen, wordt de temperatuur gecontroleerd en worden er controles uitgevoerd met betrekking tot of de baby goed drinkt, plast en poept of niet. Alle vaststellingen die gebeuren worden bijgehouden in een dossier. Mocht er op een zeker ogenblik iets niet goed blijken te zijn zal de kraamverzorgende meteen contact opnemen met de verloskundige of de huisarts. 

Kraamzorg laat je de beste verzorging voor je baby ontdekken

Bovenstaande informatie heeft reeds het nut van kraamzorg duidelijk gemaakt. Er is echter nog veel meer. De kraamverzorgster zal je bijvoorbeeld ook helpen bij de verzorging van je baby. Zeker bij een eerste kindje is dat doorgaans geen overbodige luxe. Dan is namelijk alles nieuw en is het best mogelijk dat je als ouders met veel vragen zal zitten. De kraamverzorgende kan je dan onder meer laten zien hoe je: 

  • De baby moet wassen; 
  • De baby verschoont; 
  • Borstvoeding moet geven; 

Naast bovenstaande is het zo dat de persoon waar je voor kraamzorg een beroep op doet ook bepaalde voorlichting kan geven. Het kan daarbij dan gaan om bijvoorbeeld de veiligheid in je woning. Wat echter bovendien ook te denken van een mogelijke allergie waar je baby mee te maken kan hebben? Ook over enkele minder fijne onderwerpen zoals bijvoorbeeld wiegendood moet worden gesproken. Heb je bovendien behoeften aan een (extra) persoon om even bij uit te kunnen huilen? Dan zal de kraamverzorgende je ook die schouder kunnen bieden.

Lunavi Kraamzorg | Kraamzorg bij jou in de buurt!

Wordt kraamzorg vergoed door de basisverzekering of niet?

Kraamzorg wordt vergoed door de verplichte basisverzekering. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je een bepaalde wettelijke eigen bijdrage dient te betalen. Dit geldt niet alleen voor de kraamzorg bij je thuis, maar ook in het ziekenhuis. Voor de kraamzorg die je kan krijgen aan huis geldt op moment van schrijven een eigen bijdrage van 4,40 euro per uur. Voor de kraamzorg in het ziekenhuis geldt een eigen bijdrage van 35 euro per dag. Dit bedrag bestaat eigenlijk uit twee delen, namelijk 17,50 euro voor de moeder en nog eens 17,50 euro voor de baby.